Wednesday, 28 December 2011

Welcome 2012!

wah..bestnyer!x lama lg nk skola..tp baru beli tdong ngan beg..yg laen2 tu mungkin hari sabtu or ahad ni kot..ok skunk sye nk citer pasal taon baru 2012!x sabar nk balik asrama..tp klau skola tu,,mls la..bole x sye nk balik asrama tp x nk pegi skola???of course la x bole!haha..suke mintak bende mengarut yg x kan prnh t'jadi!nk jumpe kwn2 & sume penghuni asrama SMK RAJA ALI...DANNNNN yg paleng penting......x sabar nk jumpe junior f1 taon depan..nnti kitorang(f2) akn dpt gelaran 'kak'..huhu bestnye..nnti daftar asrama hari selasa..pastu ada taklimat asrama utk ibu bapa & plaja asrama..lpas dh abes taklimat,,baru bole msok dorm..x tau la dorm mne yg sye dpt.tp sye bersyukur sgt sbb dpt dorm paras bwh..time f1 dpt dorm paras atas..nnti kne beli selimut kt asrama..siap ade logo lg..mama(warden) yg ckp 50 org terawal bayar RM15..yg lmbt tmbh RM5..jadik RM20..naseb la kann?? ok..dh tu je nk citer..assalamualaikum <3

Sunday, 25 December 2011

Balik Kampung!

hari ahad (18/12/'11) kami sekeluarga bersiap2 nk balik kmpg..bile dh smpai,,spupu2 sye ajak pnjat pokok rambutan kt blakang umah nenek..byk yg dh masak..nmpk mcm monyet pon ade bile pnjat pkok tu..siap bole tgkp gmbr lg kt ats tu..haha..sebenarnye dduk kmpg smpai hari rabu (21/12/'11) tp sye nk balik KL hari sabtu (24/12/'11)mak ayah dh balik KL hari rabu tu,,sye sorang je tercicir kt kmpg..hehe.. x puas la dduk kmpg klau skejap sgt!dduk KL bukannye ade ape pon..bole on je la..on sepanjang hari..kt kmpg bole ronda keliling kmpg ngan motor! kt kmpg klau sehari x naik motor/basikal mmg x sah! smpai ade satu hari tu sye terjatuh dlm parit yg ade btg pkok yg berduri!byk luka & lebam kt bdn..tp skunk dh okey! better ade luka & lebam kt bdn drpd patah tgn/kaki..Alhamdulillah slamat..pastu time nk balik KL,,balik naik bas ngan mak anjang..pastu balik rmh,,rehat..k,assalamualaikum

Saturday, 17 December 2011

"Program Generasi Harapan Ummah" (masjid wilayah)

semalam balik dari sabah,hari ni pulak kene pegi kem!penat la..rehat x ckop..hari ni(7/12/'11) time first day tu,mmg rase malu2 sket..sume org aq x knal..dh la msok lmbt..lmbt 2 hari..patotnyer kene msok (5/12/'11) tp x pe la..lmbt dua hari je pon..bukannyer lmbt seminggu..kt kem tu ad hafazan,tarannum & taekwondo..time tarannum tu aq rase bangge gile sbb dpt blaja ngan ustaz abdullah fahmi(juara akademi al-quran musim pertama) hafazan pulak kene hafal surah Yaasin,As-Sajadah,Al-Mulk & Al-Waqi'ah..pergghh!kene hafal 4 surah tu!!tp x pe,,aq try habiskan 4 surah tu.. ok,aq nk citer psl taekwondo lak...ha!time ni la aq suke!lasak!aq mmg suke aktiviti lasak ni..dh tu je nk citer..assalamualaikum :)

Hari KE-EMPAT di SABAH

hari ni kene balik KL..haih,,sedey tol!sblom balik kitorang naik bot nk pegi Pulau Manukan..bile sampai je,kitorang bagi ikan mkn..ikan dye byk n cantek!SUBHANALLAH!pastu tgkp gmbr..then,patah balik naik bot..then,kemas barang nk pegi airport..SELAMAT TINGGAL SABAH!

Hari KETIGA di SABAH

hari ni pegi beli-belah kt sabah tp kene jln kaki..pemandu pelancong x bwk..hmm x pe la sekurang2nye bole exercise skit..kitorang pegi beli keychain & mutiara..mama pulak beli cadar filipina sbb ad org kirim..lpas dh puas BELI,,kitorang BELAH pegi balik otel..then,rehat..dh tu je

Sunday, 11 December 2011

Hari KEDUA di SABAH

hari ni naik 2 van..pemandu pelancong bawak..1 van utk laki,1 lg utk pompuan..hmm,,elok la tu..pemandu pelancong ni bawak kitorang pegi tmpt menarik kt sabah..mula2 muzium sabah,msok2 je nmpk rangka tulang ikan paus bryde's(ntah btol ke tidak aq eja ni) pastu nmpk binatang yg dh diawet..aq ingatkan org yg buat binatang tu..pastu aq nmpk satu beruang yg dh diawet ni,,comel sgt!warna putih mcm beruang kutub!mmg comel gile2!pastu msok dlm satu gua ni,gua buatan..pergghhh! msok2 je tros bau busuk!aq x tau la dr mne dtgnye bau busuk tu..pastu kitorang gi mkn,lpas mkn solat,pastu pegi Universiti Malaysia Sabah sbb nk pegi aquaria kt dlm tu..kecik je tmpt dye..aq ad nmpk satu ikan ni kepala dye mcm tpk kasut!MasyaAllah!pastu tgk video psl ikan..byk gile ikan yg cantek & unik!Subnallah!pastu pegi ronda2 kt sekitar Kota Kinabalu..;pas dh puas meronda,balik hotel then,rehat..ok,smpai di sini sje..nnti tulis lg.bye!

Saturday, 10 December 2011

Hari PERTAMA di SABAH !

pagi2 lg dh kene bangon awal terpaksa..sepatutnya lpas subuh kalo aq ngantuk,nk tido..tp x pe,demi SABAH!aq bangon awal..(satu jam berlalu)....sekarang aq,family ngan sedara ad kat kl sentral nk naik bas pegi LCCT..sampai kat LCCT,kitorang buat la ape yg kene buat,scan beg,scan handphone,scan tu,scan ni..ok!dh beres!tibalah masanya aq naik flight buat PERTAMA KALI!rasa tkot ad,excited, bangga..ahh!semuanya bercampur baur!bila dh naik,dh ddok kt dlm tu aq baca selawat byk kali..tkot! bile dh berlepas tu best gile dpt tgk pemandangan kt bwh..semue jd kecik!kereta jd mcm semut,,kecik!...(selepas 2 jam 30 minit)...sampai SABAH!excited gile dh sampai!bile nk kuar drpd lapangan terbang sabah,ad 2 van bawak kitorang pegi kt satu hotel ni..RAINFOREST LODGE!bile dh mlm,aq pegi mkn ikan bakar kt pasar berdekatan..byk gile ikan bakar!mcm2 pilihan!pastu kitorang order ikan bakar..aq pon x ingat ape nama ikan tu..tp sedap gile!dh abes mkn,balik hotel,tido!dh tido,ape lg nk citer?nnti aq tulis lg..k,bye!

Friday, 25 November 2011

Holiday to Sabah!

pejam celik,pejam celik..sabtu depan pegi sabah!(3/12/2011)AAHHHH!first time naik aeroplane!bape hari bape malam aq x ingat,yg aq tau sampai2 je tros tido kt hotel..aq x saba nk tgk orang utan kt sne n aq x saba nk naik aeroplane buat pertama kali...aq x tau la samada aq ni mabuk ke x dlm aeroplane tu..harap2 la x,,aq x nk muntah dlm aeroplane!sama jugak ngan org laen,,kalo bole,aq x nk tgk org muntah,kalo aq nmpk,mungkin aq akan t'muntah skali!jap lg aq nk beli kasut baru sbb kasut aq dh t'cabut...maklumlah,aq ni lasak skit kalau jln..hrp2 nnti kasut tu bukan diperbuat drpd kulit anjing atau khinzir..tu je aq nk kate,assalamualaikum

Tuesday, 22 November 2011

Malaysia VS Indonesia

hmm..oleh disebabkan aq tgk hampir kesemua blog tulis psl bola,aq pon nk tulis jugak..okey,start! time mula2 perlawanan bola tu aq mmg gerenti gile2 malaysia dpt menang!pastu,time aq tgk syok tgk bola,mmg aq x percaye gile2 x percaye indon dpt golkan bola dlu..time tuh aq stress!stress sgt!pastu bile aq dh tunggu lame,,tibe2 malaysia dpt golkan bola..hurgh!lega skit..aq ingatkan bola tu dh nk kuar sbb time tu dh dekat ngan garisan..pastu bile dh pas bola tu,asrarudin buat 'tanduk' kt bola tu..then,GOAL!!naseb baek bole samakan kedudukan..1-1..drpd 1-0 lg trok kan??tp hati aq still x tenteram kot2 indon bole golkan bola lg ke??sambil aq tgk bola,sambil tulah aq layan fb..asl aq x puas hati je,update status..bile gol,update lg..segala berita tntg bola je,aq tulis kt fb..aq x tau la nape hati aq rase x tenteram bile tgk bola..aq rase aq la org yg paling berdebar bile tgk bola & ni la first time aq layan bola!!skunk aq nk citer psl penalty kick tu..time tu lg la aq x tenteram!aq berharap sgt kt Khairul Fahmi supaya bole jaga gol dgn baik..aq tension bile tgk Fakri x bole golkan bola..tp x pe,baru skali je x gol..pastu bile Badrol nk sepak bola,aq berdoa byk kali suapaya dia bole golkan bola!bile die dh sepak,aq nmpk penjaga gol indon tu bole tangkap..tp x tau mcm mne,dgn kehendak ALLAH,bola tu melantun,melantun & melantun,then.... nk tau x ape terjadi???pastu kan,,GOAL LAH!!!!YEAH!!!4-3!!!!MALAYSIA MENANG WEHH!!!BANGGE GILE!! indon harap je pakai import,agaknyelah..tp x menang pon..malaysia guna yg asli,x maen la import2 ni!tp aq sedey arr jugak kt penyokong indon sbb muka dorang sedey tgk indon kalah..hah!hina lg bendera kitorang,,malaysia x kacau bendera korang pon!tu lah balasan!btw,,ape2 pon aq nk kate CONGRATS HARIMAU MUDA!!okey,dh..slm 1 malaysia & assalamualaikum~

Thursday, 17 November 2011

Rindu SEJAYA!!!

selama aq pindah raja ali,aq rase aq langsong x ingat sejaya!tapi bile pegi ASAT & nmpk bdk2 sejaya,aq jd rindu!waktu aq tgk bdk2 sejaya tu,tanpa disedari,,kelopak mata aq ni berair!tapi naseb baek aq sempat lap..kalau x,,mesti ramai org dh nmpk!mmg dh sah2 la aq rindu sejaya!aq rindu saat2 aq skola kt sana..aq rindu gotong~royong,blaja dgn teacher iris,pegi library...mcm2 lagi!bdk2 kt kelas aq(1A1) pon dh b'tambah..tapi laki je la yg b'tambah..pompuan dh b'kurang..tinggal 2 org je!biasala kan?ada asrama laki mmg la laki yg ramai!ok..tu je aq nk kongsi..anyway,,aq nk kate aq MISS SGT SEJAYA!!

Saturday, 22 October 2011

Juara Nasyid ASAT 2011

Alhamdulillah..semua pengorbanan yg aq korbankan selama ni tlh membuahkan hasil yg memuaskan!SMK Raja Ali tlh t'pilih utk m'jd juara nasyid utk pertandingan ASAT(Anugerah Seri Asrama Terbilang) 2011!berguna jugak lah aq balik awal waktu cuti seminggu tu!walaupun sedih sbb balik awal,tp,,demi nasyid!aq balik lah jugak..sblom ni,slalunya dpt no.2..tp x sangka dpt jugak jd johan..terima kasih sgt2 kpd mama & k.keca atas segala tunjuk ajar yg tlh dicurahkan...maklumlah,,aq ni baru setahun jagung dlm nasyid...kiranya aq ni 'junior' la dlm nasyid..ok,tutup psl nasyid!aq nk bgtau yg aq gembira sgt2 dpt jumpa kwn2 lama waktu pegi ASAT tu,sape pegi ASAT tu,mmg beruntunglah dpt jumpa friends lama!aq dpt jumpa syuhada ismail ngan KAUTsar hasanah..hehe..walaupun jumpa sekejap je,tp dptlah jugak melepaskan kerinduan yg aq pendam selama ni...tp waktu nk b'tanding nasyid tu, aq dpt jumpa kautsar je,aq x nmpk pon btg idong syuhada..sedih yg amat!tp,x pe la..aq dpt jumpa syuhada hari sabtu tu je pon,x pe..aslkan jumpa!k lah..bye!eh jap2!sblom tu sy nk ucapkan tahniah kt peserta bola tampar SMK Raja Ali ngan Chorus Speaking sbb dpt "Naib Johan"..congrats!kepada peserta bola jaring,jgn putus asa!kuatkan semangat!kalah sekali bukannya kalah selama2nya!k..dah! bye!

Friday, 21 October 2011

Fitnah 1 Azam!!

aq x suke fitnah!hate this!majoriti dlm kelas 1 azam fikir aq jealous dgn suara siti aisyah! kalo aq kate aq x jealous,nmpk sgtlah menipu kan?tp,,,dorang sangka aq dengki dgn aisyah!hey korang!aq x pernah pon dengki kt die!waktu ustazah suruh die wat tarannum tu,lepas die,giliran aq pulak.. itulah yg sering berlaku..tp,,aq wat tarannum sekadar utk mencuba,bukan sbb aq nk jd lebih baek drpd die!tapi aq x sangka ada "BATU API" kt dlm kelas 1 azam yg cuba memburuk-burukkan aq kt siti aisyah & siti aisyah pon setuju dgn "BATU API" tersebot..hish!bengang!bengang!yg pasal aq sroh aisyah diam waktu die tgh nyanyi tu,aq bukannya mrh kt die,aq cuma x nak die bukak aurat(suara) dpn laki(afif)...lagi2 dia duduk pon sebelah afif & mungkin dh byk lagu dia menyanyi depan afif & dh buat afif tergoda..truthly,aq syg kwn2 aq...aq x nk korang dedah aurat..tlg lah fhm keadaan aq skunk ni...aq rasa,sampai sekarang masih ada lg org yg buruk sangka dgn aq..korang,aq mintak tlg sgt2 jgn fikir lg psl bende tu..kpd siti aisyah:aisyah,aq bukannya dengki kt kau..cuma aq x nk ko dedah suara depan afif..tu je..lainlah kalo afif x dtg..ko nyanyilah puas2..syg kau...dan kepada "BATU API" yg suke buat citer tu,ko x tkot dosa ke hah?!kau lah yg buat "ikatan silatrrahim" antara aq dgn aisyah TERPUTUS!ko tau x perbuatan kau tu berdosa!ko nk byk dosa sgt kan?buat la lg...dosa kau bukan dosa aq..ko nk jumpa aq face to face pon boleh utk mintak maaf dgn aq..bukan dgn aq je,tp dgn aisyah sbb ko dh wat die setuju dgn kata2 kau tu..ok!aq nk blah!assalamualaikum

Tuesday, 4 October 2011

Merah & Gatal Mata!!!!!

sejak balik rumah je,tros gatal mata..bila dh garu tu,x hilang jugak!biasanya hilang rasa gatal tu bila dh kene garu..x tau la kenapa kali ni x hilang gatal..makin gatal adalah!dh la gatal,merah pulak tu..lebih kurang je dgn conjunctivitis..aq nk sapu "eye mo" atau apa2 ubat mata..tp,,tkot! sbb nnti pedih..haha..pengecut jugak aq ni..tp sekarang ni dh x gatal sbb tgn ni x usik mata lg.. aq hrp aq boleh jaga tgn ni drpd menyentuh mata..selagi x hilang warna merah kt mata ni,selagi tu aq x nk sentuh dan x akan sentuh..k lah,habis!

Friday, 26 August 2011

Bagaikan Dibuli

Buli??mmg ternyata perkara ni berlaku pd diri aq...tp x la seteruk mne...cuma aq x suke tlg org bila hati ni x iklas.tp bukan setiap masa aq x ikhlas nk tlg..cuma time sesuatu perkara tu aq slalu kena buat,mulalah hati ni x ikhlas..bila x ikhlas,aq x merasakan nikmat menolong org..ok,stop!aq nk citer psl sorang senior aq ni,x pyh la nk sebut nama dia kt. sini,nnti malu pulak kan?dia ni mmg slalu mintak tlg dgn aq...tlg bg air la,tlg ambik ayam la,semualah!tp yg aq plg2 x puas ati time dia sroh aq amikkan ayam dia waktu aq tgh beratur(ayam tu utk lauk buke puase)maksudnya aq kena amik 2 ayam la,ayam aq dgn ayam dia..dia kata "kalau nk amik ayam tu sorok2 la sbb mungkin kak jue('chef' dlm asrama)nmpk"..mungkin mcm tu jugak la ayat dia..first time aq kena amik 2 ayam tu,aq rasa takot sbb nnti k. jue nmpk..sbb kalau dia nmpk,nnti dia akan tanya "kenape amik 2 ayam ni?!" padahal sorang kena amik 1 ayam je..tp,,fuhh!!nasib baek x kantoi!
nk tlg amikkan ayam tu perkara kecik je pon,tp senior tu sroh aq amikkan byk kali sampai aq merasakan diri aq ni kena buli!aq x suke!heyy,akk!kalau nk sroh org amikkan ayam,knape sy je yg kena?mentang2 la sy baek dgn akk,akk nk curi kesempatan pulak!akk ada kaki kan?ada tgn kan?so,tlg la jgn malas nk turun DM utk amik mknn..dh ada tn dgn kaki tu,gunalah kak..sy bukan x nk tlg,cuma sy x ikhlas nk tlg akk..first dgn second time sy tlg amikkan ayam akk,sy ikhlas..tp,bila dh msok third time,sy tros rasa x ikhlas nk tlg amikkan ayam akk..akk x fikir ke kalau senior lain buat kt akk mcm tu,mungkin akk akan merasakan apa yg sy rasa kak,so,tlg la kak,jgn amik kesempatan kt junior yg bdn kecik mcm sy ni lg..sy pun ada hati & perasaan kak
kalau akk mrh sy,maafkan sy kak..maafkan sy sgt2 sbb tulis psl akk kt dlm blog ni..SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN..semoga akk berubah lepas cuti raya ni...=>

Friday, 19 August 2011

siap buat blog

fuhh!siap pon..skunk ni,tinggal kene edit & post something je..aq hrp nabila dpt ajar aq cara nk edit blog dgn bertemakan warna purple & putih..kalau posting tu,maybe next time je la...=>